Belépés / Regisztráció

2017. augusztus 21. hétfő

1% Adószámunk: 18173486-1-43

Bemutatkozás

Utolsó frissítés: 2017.01.23.

•  Egyesületről
•  Egyesület vezetősége
•  Tagság
•  Tevékenységeink
•  Alapszabályzat, hivatalos dokumentumok

 

A Napfogyatkozás Egyesület fő céljának a gyászolók segítését és a gyász kérdéseinek vizsgálatát tekinti. Ezt segítik honlapunk szolgáltatásai:
- Keresgéljen az adatbázisainkban. Itt bőven talál szakirodalmat.
- Rendszeresen hírt adunk arról, hogy hol érhetőek el gyászfeldolgozó csoportok.
- Vegye fel a kapcsolatot a sorstársakkal fórumainkon.
- Írja meg a saját történetét. Az én történetem rovatba mindenki szabadon beküldheti saját írását, saját vagy ismerőse gyásztörténetét, még regisztrálni sem kell. Az írások azonnal megjelennek, de ha a szerkesztő kegyeletsértő, méltatlan tartalmat talál, törli.
- Tegye ki elhunyt szerettét a virtuális emlékfalra. Itt helyet kaphat bármilyen megemlékezés is, fényképeket, dalokat jelentethet meg, és az ismerősök is megírhatják ezen az oldalon emlékeiket, valamint kifejezhetik együttérzésüket. 
Mivel nem szeretnénk, ha bárki viccből halálhírét költené valakinek, ezért az emlékfalat a szerkesztőség ellenőrzi. Ha szeretné valakinek az emlékét ilyen módon megőrizni, regisztráljon, töltse ki az emlékfal megfelelő mezőit, töltsön föl képet, és mentse el. A megjelenést a szerkesztőnek engedélyeznie kell, ez max. 24 óra múlva megtörténik. Legkésőbb egy nap múlva tehát látható és szerkeszthető a virtuális falon létrehozott oldal.
Ha bármilyen kérdése van, e-mailben a melegh [dot] marti [at] gyaszportal [dot] hu címen várjuk jelentkezését.

Egyesületről

A Napfogyatkozás Egyesület története:
1996-ban Polcz Alaine és Farkas Lőrincné vezetésével megalakult egy munkacsoport, amelynek tagjai olyan segítő foglalkozású szakemberek, akik munkájuk során kapcsolatba kerülnek gyászoló emberekkel. 1998-2000 között a csoport a Magyar Hospice Egyesület Napfogyatkozás munkacsoportjaként működött. 2001-től - feladatköreinek bővülésével - önálló szervezetté alakult, Napfogyatkozás Egyesület néven.
A Napfogyatkozás Egyesület az első hazai szervezet, amely fő céljainak a gyászolók segítését és a gyász kérdéseinek vizsgálatát tekinti. Létrejöttét elsősorban az indokolta, hogy Magyarországon a gyászolók egyéni és csoportos (önsegítő és professzionális) támogatásának szervezeti keretei nem alakultak ki, a társadalom tagjai a gyásszal kapcsolatban csekély, s helyenként téves ismeretekkel rendelkeznek. Magyarországon a gyászkultúra elhalványult, a gyászolás hiánya (pl. az "erős", a gyászon önmagát hamar "túltevő" ember képe) téves értékké vált, a segítő foglalkozásúak képzésének ez a témakör általában nem része.
A Napfogyatkozás Egyesület céljai a következők:
– a társadalom figyelmének felhívása a gyászolók és az egyéb veszteségeket átélők (munkahelyüket elveszítők, házasságukat illetve párkapcsolatukat felbontók, csonkoló műtéten átesettek stb.) nehézségeire, támogatásuk fontosságára
– gyászolók segítése: az egyéni és csoportos támasznyújtás kereteinek megteremtése
– a gyász külföldi szakirodalmának feldolgozása, ennek az ismeretanyagnak a hazai viszonyokhoz való adaptálása
– gyásszal kapcsolatos képzések és konferenciák szervezése
– gyásszal foglalkozó kiadványok (könyvek, tanulmányok) megjelenésének elősegítése
– szakmai fórum megteremtése a gyásszal és egyéb veszteségekkel foglalkozók számára, a szakemberek közötti együttműködés elősegítése

 

Az Egyesület vezetősége:

       Elnök:   Singer Magdolna  író, gyásztanácsadó
  
       E-mail:  magdolna [dot] singer [at] gmail [dot] com

       Web:      http://singer.hu

 

 

       Vezetőségi tag:   Bálint Csilla  Transzperszonális pszichológus - Légzéstréner 

       E-mail: bacsi71 [at] gmail [dot] com 

 

 

 

 Titkár: Rácz Katinka Szociális munkás

E-mail: raczkatinka [at] gmail [dot] com

Alelnök: Kánya Kinga  Szociológus, szervezetfejlesztő, gyászfeldolgozó csoport vezető

E-mail: kanyakinga [at] gmail [dot] com

 

 

 

 
     

 

 

 

 

Tagság

Az Egyesület tagjai közé várjuk azokat a szakembereket, akik gyászolók támogatásával is szívesen foglalkoznának, önkéntes munka keretében. Folyamatosan keresünk segítő foglalkozású munkatársakat, jogászokat és újságírókat. 
Napfogyatkozás Egyesület, 1276 Budapest, Pf. 194.
e-mail:  magdolna [at] singer [dot] hu (magdolna [at] singer [dot] hu)
Telefon: Singer Magdolna: 06-20-822-82-74
          

Támogatás
Céljaink megvalósulását segítheti adománnyal, és személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával is.
Számlaszámunk: 11705008-20475424
Adószámunk: 18173486-1-43

 

Tevékenységeink

A Napfogyatkozás Egyesület főbb tevékenységei az elmúlt években a következők voltak:
– 1998 óta rendszeresen szervezünk képzéseket a gyászról. A kezdeti képzések célja az volt, hogy gyászolók önsegítő csoportjainak vezetésére képes (nem professzionális) emberek elméleti és gyakorlati ismereteket szerezzenek a gyászról. 2001-ben kifejezetten professzionális segítők számára indult képzés, amely azóta rendszeressé vált. A képzések előadásokat, gyásszal és egyéb veszteségekkel kapcsolatos önismereti csoportfoglalkozásokat, s csoportvezetési alapismereteket oktató csoportokat tartalmaznak. A képzéseken végzettek számára biztosított a rendszeres szupervízió lehetősége.
– 2000 májusában a Napfogyatkozás munkacsoport megszervezte az első hazai konferenciát a gyászról. A rendezvény lehetőséget adott a magyarországi eredmények és nehézségek felmérésére és elemzésére, a gyásszal foglalkozó hazai szakemberek kapcsolatfelvételére. A konferencia előadásainak anyaga megjelent a Kharón című thanatológiai folyóirat 2000. nyári számában. 2002 októberében "A gyász útjai" címmel a Napfogyatkozás Egyesület újabb konferenciát rendezett, amely a gyász különböző megnyilvánulási formáival, az egyházi és a pszichoterápiás segítségnyújtás lehetőségeivel foglalkozott. 2004 novemberében "A gyermek és a gyász" címmel rendeztünk konferenciát, 2007-ben pedig "Összetartozás és hiány. Veszteségek a családban" címmel. A tervek szerint az Egyesület 2012-ben ismét rendez majd konferenciákat a gyásszal kapcsolatos kérdésekről.
– A szervezet munkatársai több csoportos foglalkozást is indítottak gyászolóknak - többen egyéni terápiában is fogadnak veszteséget átélt embereket.
– Budapesten és vidéken egyaránt működnek önsegítő gyászfeldolgozó csoportok. A laikus csoportvezetők felkészítését és segítését egyesületünk végzi.
– 2011 nyarától az egyesület működteti a gyaszportál.hu honlapot, ahol a gyásszal kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze, az érdeklődők tájékozódhatnak arról, hogy hol érhetnek el lakóhelyük közelében gyászcsoportot, szakértőink pedig néhány napon belül válaszolnak gyásszal kapcsolatos kérdésekre.
-  2012-ben létrejött akkreditált képzésünk " Támasznyújtás pre- és perinatális veszteség esetén" . Az egészségügyi személyzet lehetőségei a veszteséget elszenvedett szülők támogatásában.  - Az egészségügyi dolgozók segítése a megterhelő helyzetben.
-  2012-ben a budapesti Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben tartottunk 2x3 napos tréninget a Gyász az iskolában címmel.190 tanuló jár az intézetbe, akiknek az állapota  a sérülésspecifikus fejlesztésnek köszönhetően sokat javul. Az intézménybe azonban egyre nagyobb számban, és az utóbbi évek tendenciája szerint egyre fiatalabb életkorban érkeznek különböző diagnózissal olyan izombeteg gyerekek, akiknek állapota folyamatosan romlik. Az elmúlt évek szinte mindegyikében történt haláleset, amelynek feldolgozása megviselte a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.
-  2013-ban  a TIT Szabadegyetemmel közösen szervezett előadássorozatunk,  2 féléves program volt. 12 előadás Az élet nagy kérdéseiről - "Styx - élet és halál kérdései" címmel. A különböző kultúrák a halál fogalmán általában nem a létezés végét értették. A pillanat, amit az emberek a halál bekövetkeztének neveznek, a legtöbb felfogás szerint csupán egy folyamat része, a távol-keleti civilizációk szerint nem is a legfontosabb állomása. Sorozatunkban neves tudósok tartottak előadást arról, hogy különböző kultúrákban élt vagy élő emberek milyen választ adnak az élet és a halál kérdéseire. Mi történik velünk, ha áthajózunk a Styx-en, az élőket a holtak birodalmától elválasztó határfolyón, és vajon mi vár bennünket odaát? Többek között a buddhista, a keresztény vagy éppen az ősi mesék túlvilági elképzeléseit ismerhették meg a sorozatból, de a Tibeti halottas könyv utazásának állomásairól is hallhattak előadást.
-  2013. október 25.  A Napfogyatkozás Egyesület konferenciát szervezett gyermekek és kamaszok veszteségfeldolgozásának támogatásáról. "Ki vigasztalja Meg a gyermekeket? -. Konferencia a gyermekek gyászáról" .címmel.
-  2014 április Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) meghívására 30 órás képzés: gyász, veszteségek, trauma feldolgozás, iskola iskolapszichológusok (nevelési tanácsadók) számára.

 

Alapszabályzat, hivatalos dokumentumok

- Közhasznúsági jelentés 2013
- Közhasznúsági jelentés 2012

CsatolmányMéret
Közhasznúsági 2014.pdf188.27 KB
Alapszabály.docx33.83 KB